Моа

Моа

Жоден із європейців не побачив цього птаха живим. Наука познайомилася з ним як із палеонтологічною рідкістю.
Острови Нової Зеландії не дарма називають пташиним царством. З наземних хребетних тварин, окрім птахів, тут мешкають лише декілька видів жаб і ящірок, стародавня гатерія та два види кажанів. Багато екологічних ніш, які на континентах зайняті різноманітними тваринами, на Новій Зеландії заповнюють тільки птахи.

У 19 столітті у Новій Зеландії були знайдені залишки величезного нелітаючого птаха. Зовні він був схожий на величезного страуса висотою до 3м із міцними дуже великими ногами. Стегнова кістка цього гіганта перевищувала у 3 рази стегно найбільшого африканського страуса. Вага цього птаха перевищувала 300 кг, а об’єм яйця у 100 разів перевищував курячі.

Полінезійці-маорі стверджували, що полювали на цих птахів ще у 17 столітті. Маорі називали їх Моа. Під цією назвою ці птахи і стали відомі світу. По аналогії з динозаврами - страшними ящерами, вчені запропонували називати цих птахів динорнисами - страшними птахами.

Сьогодні за викопними залишками вивчено близько 20 видів динорнисів. Незалежно від назви не всі види мали великі розміри, були і невеликі екземпляри, трохи більші за курку. Розрізнялися птахи і за формою дзьоба: у одних він був масивний, високий і гачкуватий, у інших - широкий і плоский. Цікаво, що на ногах динорниси мали не два, як страус, і не три, як нанду, ему, казуари, а цілих чотири пальці.

Але найдивовижніше було те, що кістки деяких динорнисів, а також шкаралупа їх яєць не встигли окам'яніти, подібно до більшості викопних об'єктів. Більш того, були знайдені шматки шкіри з пір'ям, муміфіковані голови і ноги. Створювалося враження, що птахи вимерли зовсім недавно.

Більшість пернатих гігантів були винищені ще попередниками маорі на островах - низькорослими темношкірими племенами австралійського або меланезійського походження. Охота на страусів була їх основним заняттям. Частина видів Моа вимерли по природних причинах, інших знищили туземці; припускають, що тільки три види Моа з двадцяти дожили до появи на островах європейців, зберігаючись ще якийсь час в найдоступніших куточках. Один з них - велетенський динорнис - досягав майже трьох метрів заввишки, великий ширококлювий Моа був розміром з африканського страуса, а малий Моа - з крупну дрохву.

Саме останки малого Моа збереглися краще всього. Це був птах однотонного бурого забарвлення, на відміну від всіх сучасних страусів його голову, шию і навіть ноги до основи пальців покривало коротке пір'я.
Таким чином можна припустити, що Моа були знищені приблизно у 17-18 століттях.





Вам сподобалася ця інформація?



Поділіться з друзями

Автор сайту не несе відповідальності за рекламні матеріали, розміщені на сайті. Переходьте по ним на ВЛАСНИЙ РИЗИК.
Копіювання матеріалів з сайту суворо заборонено!